Grade 3, Unit 6: My House
- muratşenocak
- 7 Nis 2020
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Nis 2020

Herkese yeniden merhaba. Bu ünitede bir evin odalarını, odadaki eşyaların isimlerini, eşyaların birbirine göre konumlarını ifade etmeyi, bazı şekillerin isimlerini öğreneceğiz. Öncelikle burada anlattıklarımı okuyup, alıştırmaları yaptıktan sonra en alta konuyla ilgili koyduğum videoları izleyebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.
1. Rooms (Odalar)
İngilizcede "room" kelimesi "oda" anlamına geliyor. Farkederseniz aşağıdaki kelimelerin çoğu da room kelimesi ile bitiyor. Aşağıdaki görseli uzun uzun inceleyerek odaların ismini öğrenmeye çalışın. Tüm bu odaların ismini ayrıca bir kere de defterinize yazın.

Şimdi de evdeki bazı eşyaların isimlerini hatırlayalım:








Artık ev eşyalarını da bildiğimize göre aşağıda verdiğim iki alıştırmada da resimleri yerlerine yerleştirin. İlk çalışmada kelimeleri resimlerle eşleştirecek, ikincisinde ise kelimeleri odalarla eşleştireceksiniz. Cevapları defterinize yazabilirsiniz.


2. Location (Konum)
Nesnelerin yerlerinden bahsetmek için bazı sözcükler kullanırız. "İçinde" derken "in", "üstünde" derken "on", "altında" derken ise "under" kelimelerini kullanırız. Bu kelimelerle ilgili cümleyi ise şöyle kurarız:
Birinci nesne + konum + ikinci nesne. Açıklama: Top yatağın altında derken birinci nesnemiz top, ikinci nesnemiz ise yatak. Bu iki kelimenin arasında ise eşyanın konumunu (yani under/ altında) söyleyeceğiz Top tekil olduğu için hemen ardından "is" kelimesini getireceğim. Çoğul olursa "are" dememiz gerekirdi. O halde her iki durum için örneklerimizi yazalım:
Tekil: The ball is under the bed.
Çoğul: The balls are under the bed.
Şimdi daha iyi anlayabilmek için örneklere bakalım:

Bir nesnenin yerini bilmiyorsak "Where is...?" sorusunu sorarız. "Where" kelimesiTürkçede "nerede" anlamına gelmektedir. Cümleye where is diye başladıktan sonra eşyanın ismini söyleriz. Bununla ilgili dilerseniz bir örnek görelim. Aşağıdaki örnekte kupa bardağın nerede olduğu nasıl sorulmuş bir inceleyelim. Cümleyi bir iki kez okuyun...
Cümleyi okuduğunuza göre bir açıklama yapayım. İngilizcede nesneler yalın olarak durmaz. Tekil ise başlarına a/ an veya the kelimelerinden birini alır, çoğulsa da sonuna çoğul eki getirilir. "The" kelimesi daha çok nesne belirsiz değilse "a/ an" kelimeleri nesne belirsizse kullanılır.
Mesela a ball: bir top, yani belli bir top değil, herhangi bir top.
the ball: top, belirli bir top, konuşmacı ve dinleyici hangi toptan bahsedildiğini biliyor.

Şimdi tekrar örnekleri inceleyelim. Örneklere bakarak anlamak çünkü işinizi daha da kolaylaştıracak. Ardından verdiğim alıştırmaları hemen yapabileceksiniz.

Şimdi de aşağıdakileri cevaplayalım. Cevapları yazmak için defterinizi kullanabilirsiniz.



3. Shapes (Şekiller)
Evin odaları, ev eşyaları ve bu eşyaların birbirine göre olan konumlarıyla ilgili yeterince çalışma yaptık ve biliyorum ki hepiniz çok iyi öğrendiniz. Şimdiyse bir diğer önemli konuya geçmek istiyorum. Bildiğiniz gibi çevremizde bir sürü eşya var ve hepsinin şekilleri birbirinden farklı. Bazıları kare, veya kareye yakın, bazıları daha yuvarlak, kimisi de üçgen gibi. Gelin bu kelimeleri hatırlayalım:



Bir eşyanın şeklini ifade ederken cümleye "It is" yani "o" diyerek başlar, daha sonra şeklini söyleriz. Bir cismin şeklini sorarken "Is it square/ round/ triange?" yani "O kare/ yuvarlak/ üçgen mi?" ifadelerini kullanırız.

Örnekler
Cümle:
It is square. (O kare.)
Soru/ Cevap:
Is it square? (O kare mi?) Yes, it is. (Evet.)
Is it round? (O yuvarlak mı?) No, it isn't. (Hayır.)


Şimdi bu ünitede şekiller ve renkleri öğrendiğimize göre bununla alakalı aşağıdaki alıştırmayı çözelim:

4. Have/ Has (Sahiplik)
Daha önceki ünitede have kelimesini sahip olduğumuz şeyleri anlatırken kullandığımızı öğrenmiştik. Gelin örneklerle hatırlayalım:
I have a ball veya I have got a ball. = Benim bir topum var.
Have ve has aynı kelimedir. Sahip olmak anlamına gelmektedir. Eğer ki cümlemizin kişisi he, she, veya it ise o zaman has kullanırız, diğer durumlarda daima have kullanırız. Örnek: I have got a kite. Benim bir uçurtmam var.
She has got a kite. Onun bir uçurtması var.
Gördüğünüz gibi kendi sahip olduğumuz şeylerden bahsederken have başka birinin sahip olduğu şeylerden bahsederken has kelimelerini kullanacağız. Şimdi yeni öğrendiğimiz has kelimesiyle ilgili bir kaç cümle inceleyelim,


Olumsuz cümle kurarken has yani sahip olma kelimesini olumsuz yapar, hasn't diyerek cümle kurarız. Gelin örnekleri inceleyelim:


Bir başkasının bir nesneye sahip olup olmadığını sormak için aşağıdaki kalıp kullanılır. Olumlu ve olumsuz cevabın nasıl verildiğini anlamak için görseli inceleyin. Daha sonra örnekler vereceğim.

Has he got a TV? Onun bir televizyonu var mı?
No, he hasn't. Hayır, yok.
Has she got a bike? Onun bir bisikleti var mı?
Yes, she has. Evet, var.
Şimdi aşağıdaki alıştırmaları çözme vakti:


Tüm çalışmaları bitirdiğimize göre artık konuyla ilgili videoları birkaç kez izleyebilir, eğlenceli vakit geçirebiliriz:
Melis Nisa söylemediklerimi buraya yazarsan konuya ekleyebilirim. Gözümden kaçmış olabilir.
Öğretmenim sizin bize söylemedikleriniz de var
3 D sınıfı Muhammet Enes CELEP Ödevimi yaptım öğretmenim.
Ben 3/F sınıfından Fatma Begüm ARIKAN dersimi dinledim teşekkür ederim öğretmenim kendinize iyi bakın hoşçakalın.
öğretmenim çok teşek kürederim adım egemen