Grade 4, Unit 4 - Free Time
- muratşenocak
- 21 Ara 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Ara 2020
Merhaba çocuklar. Başlıkta okuduğunuz "Free Time" serbest zaman anlamına geliyor. Free serbest time ise zaman demek yani. Peki serbest zamanları nasıl değerlendiriyorsunuz hiç düşündünüz mü? Bugünkü ünitemizde yapmaktan hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız etkinliklerden bahsetmeyi öğreneceğiz. Öncelikle yapabileceğiniz bazı etkinliklerin isimlerini bilmemiz gerekiyor gelin birlikte öğrenelim:
Flying a kite: Uçurtma uçurmak Reading comics: Çizgi roman okumak
Riding a bike: Bisiklet sürmek Watching cartoons: Çizgi film izlemek
Playing with marbles: Misket oynamak Playing chess: Satranç oynamak
Singing: Şarkı söylemek Swimming: Yüzmek
Learning English: İngilizce öğrenmek Dancing: Dans etmek
Drawing: Resim çizmek Playing table tennis: Tenis oynamak

Şimdi öğrendiğimiz kelimeleri aşağıdaki etkinlik sayfalarıyla pekiştirelim:


Etkinliklerin isimlerini öğrendiğimize göre artık cümle kurmaya geçebiliriz. Hatırlarsanız önceki ünitelerde örneğin "swim" dediğimiz kelimeye bu ünitede "swimming" diyoruz. Bunun sebebini kısaca açıklayayım önce. Önceki ünitelerde swim cümlenin yüklemi (eylemi, fiili) idi. Yani yapılan iş swim eylemiydi. Örneğin: I can swim cümlesi. Ne yapabiliyorsun? İş ne? Cevabımız yüzmek. Bu ünitedeyse sevdiğimiz veya sevmediğimiz etkinliklerden konuşuyoruz. Mesela yüzmeyi seviyorum cümlesinde yapılan iş yüzmek mi sevmek mi? Cevap sevmek.
Bu açıklamamız umarım kafaları karıştırmamıştır. Yukarıdaki teknik detayları geçecek olursak aklımızda konuyu şöyle tutabiliriz. Sevdiğimiz şeylerden bahsederken like, sevmediğimiz şeylerden bahsederken don't like ya da dislike kelimelerini kullanırız. Cümle kurarken aşağıdaki sıralamayı takip ederiz:
Önce cümlenin öznesi (yani kişisi) + ikinci olarak like/don't like + son olarak da etkinliğin ismi.
Örnek: I + like + dancing.


Karşımızdaki kişiye bir şeyi sevip sevmediğini nasıl sorarız?
Eğlenceli bir videoyla başlayalım.
Birine herhangi bir şeyi sevip sevmediğini sorarken "Do you like ....?" kalıbını kullanırız. Mesela pizza sever misin diye sorarken "Do you like pizza?" derken maviyi sever misin diye sorarken "Do you like blue?" şeklinde cümle kurarız. Yapmaktan hoşlandığı ve hoşlanmadığı aktiviteleri sorarken de "Do you like" dedikten sonra bu sayfanın en başındaki swimming, dancing, flying a kite gibi kelimeler kullanırız. Birkaç örnekle soru sormayı daha iyi anlayalım:

Gördüğünüz gibi soru sormak bu kadar basit. Bu sorulara yanıt verirken yes ya da no kelimeleriyle cümleye başlarız. Yanıtımız olumluysa "Yes, I do" yani evet severim, olumsuzsa "No, I don't" yani hayır sevmem diye cevap veririz.


Şimdi öğrendiklerimizi kullanarak aşağıdaki çalışmaları yapalım:
A. Yüz ifadelerine bakarak Yes, I do veya No, I don't yazın



D. Aşağıda verilen boşluklara yapmayı sevdiğiniz ve sevmediğiniz 5 aktiviteyi yazın.

Söylenenleri anlamadığımızda ne yaparız?
Karşımızdaki kişi çok hızlı, çok sessiz veya bir şekilde anlaşılmaz konuştuğu zaman söylediği şeyi tekrar etmesini isteyebiliriz. Bunu yapmanın birçok yöntemi vardır. Bunlardan birkaçını örnek olarak görelim:

Bunlarla ilgili birkaç okulistik alıştırması çözelim:




Bilmediğiniz kelimeler için sözlük kullanmayı unutmayın ;)
öğretmenim konuları paylaştığınız için teşekkürler
Merhaba ben Fatma Begüm Arıkan canlı derste görüşürüz inşallah hocam inşaallah